Mat & vin

Maten og vinen er nok det Piemonte er mest kjent for. Her har vi et av Italias beste vinområder og regionen er også viden kjent for sitt gode kjøkken. Visste du forresten at det er mange microbryggerier i Piemonte?

Det piemontesiske kjøkkenet

To viktige grunner for å dra til Piemonte på ferie, må vel være maten og vinen. De beste restaurantene i Italia finnes i Piemonte. Her er det flere restauranter med stjerne i Michelin. Det bugner imidlertid også av andre gode restauranter i alle prisklasser. De lokale, gjerne familiedrevne spisestedene lokker hver helg til seg matelskere inn til Piemonte hvor de hengiver seg til den gode maten og de nydelige vinene. Skal du spise ute lørdag eller søndag, må du gjerne bestille bord.

Et typisk italiensk lunsj eller middagsmåltid starter gjerne med flere antipasto (forretter). Alle serveres enkeltvis og spises en for en. Deretter kommer primi, som gjerne består av pasta og risotto. Før desserten får man secondo, som er hovedretten. Til sist kan du velge mellom et utall av fremragende lokale oster. Dessertelskere er også i de beste hender. Under hele måltidet blir du påpasselig bevertet med tilhørende viner. Disse i og for seg, er et kapittel for seg selv. Helt til slutt serveres caffe (espresso) og gjerne en lokal grappa.

Har spisestedet meny, kan du selvfølgelig fritt velge å hoppe over noe og bare bestille hovedrett og dessert. Enkelte steder har de ikke meny, men de har »dagens». Disse menyene er ofte tilpasset sesongens grønnsaker. Hvis man velger en lunsj bestående av flere retter, droppes som regel middagen om kvelden. Lunsj serveres mellom 12.00 og 14.00 og middag sjelden før etter 20.00. Du får gjerne et 3-4 retters måltid for ca. 35 – 40.- euro inkl. vin. Det er ikke vanlig å gi tips, da det som oftest er medregnet en fast «coperto» per person.

Gastronomisk ordliste

Et italiensk måltid består gjerne av flere retter, og her kommer en gastronomisk ordliste:

Antipasti: Liten forrett. Primi: Servers før hovedrett, som regel pasta, suppe eller risotto. Secondo: Hovedretten. Kjøtt eller fisk. Til hovedretten serveres det vanligvis en siderett (contorno) bestående av poteter, grønnsaker eller salat. Dolce: Dessert. Tradisjonen med dessert, kaffe og Cognac eksisterer ikke her. Her får du kaffe servert til slutt, og gjerne med en liten grappa. Hvis du vil ha «norsk» kaffe ber du om en «kaffe americano», det er nok det nærmeste du kommer.

Poteter og salat er ikke standard tilbehør til middagen, det finner du på menyen under «contorni» og må som regel bestilles i tillegg.

Italiensk iskrem

Acqui Terme har de kjente varme kildene, som italienerne fyller i flasker og kanner og tar med seg hjem for å drikke. Det skal visstnok være både sunt og være helsebringende.

Cremeria Visconti

Det er ikke de varme kildene som får oss til å dra inn til Acqui Terme, men i denne koselige byen finner du også det omtalte CREMERIA VISCONTI. Italiensk is er verdensklasse, og her på VISCONTI har du virkelig utvalget! Du finner isbaren inne ved PIAZZA CONCILIAZIONE i den gamle bydelen. Acqui Terme ligger bare 18 km fra Nizza Monferrato, så her er det bare å ta turen. Byen har også koselige spisesteder og fine butikker.

Italienerne elsker festivaler

Det arrangeres en festival i hver lille småby i området gjennom hele året. På festivalene tilbys ikke bare lokale viner, men også kortreist mat som spekepølser, ost osv. Har man ikke vinfestival arrangerer man gjerne en matfestival med lokal mat i stedet. Bli med til Nizza Monferrato og den årlige vinfestivalen

Trøffelfestival i Alba

Hele oktober står i trøffelens tegn, og dette er så absolutt høysesongen for gourmetene. Trøffelfestivalen i Alba starter rundt månedsskiftet september/oktober, og avsluttes den første helgen i november. Trøfler er en eksklusiv vare, og du må gjerne måtte betale 30.000 NOK for kiloen. Da sier det seg selv at et lite rasp på pastaen koster. Det er ikke bare trøfler som selges under festivalen. du har masse småskalaprodusenter som selger sine matvarer. Det er også et rikt utvalg av oljer og edikker med trøffelsmak.

 

Vinsmaking på kooperativet

Nesten hver eneste lille by har sitt eget kooperativ for vinproduksjon. Her leverer vinbønder som ikke produserer egen vin sine råvarer. Her produseres flere typer vin, og også hverdagsvin. Et av våre favorittutsalg er kooperativet i Vinchio Vaglio Serra. De tar dette meget seriøst, og har etter hvert kommet frem med flere gode viner. De er til og med nevnt i flere fagtidsskrifter, og det sier ikke lite.

Besøker dere kooperativet i Vinchio, kan dere smake på utvalget deres, og kjøpe med hjem. På lørdager, frem til lunsj selges ikke bare vin, men da serveres også salami og brød. Alt er selvfølgelig gratis!

Fra drueavfall til grappa

I Piemonte produseres også den kjente nasjonale drikken Grappa. Denne produseres på drueskall og kjerner etter at dette er ferdig gjæret. Mange sammenligner grappaen med «hjemmebrent», men hvis du legger i noen kroner og kjøper en som har ligget på eikefat, får du en grappa som er på høyde smaksmessig som en god Cognac. Det er mange produsenter i området, og en av de store her i Nizzaområdet er Distillerie Berta. De har flyttet ut fra byen og bygget et stort anlegg like ved byen Mombaruzzo. Her er det anledning til å bli guidet gjennom produksjonen. Like så er det mulig å prøvesmake og kjøpe med seg både flasker og grappaglass hjem. Kanskje noe for deg?

Enoteca

Det er vel verdt å besøke et  enoteca når du er her i området. Her er mange viner fra ulike produsenter samlet. Dette er en god måte å få smake ulike viner. Prisene er stort sett heller ikke nevneverdig høyere enn om man kjøper vinen på de enkelte vingårdene. Det er ikke bare vin du får kjøpt, men også lokale produserte syltetøy for å ha til ost, og balsamico eddiker. Det er også et lite utvalg av cognac og whisky.

De regionale enotecene har viner fra sine definerte områder.

L’Enoteca Regionale del Barolo ♦ L’Enoteca Regionale del Roero ♦ L’Enoteca di Canelli e dell’Astesana del Canelli ♦ L’Enoteca regionale di Nizza – del Nizza ♦Monferrato ♦ L’Enoteca colline del Moscato del Mango ♦ L’Enoteca regionale Acqui Terme e vino del Acqui Terme ♦ L’Enoteca Regionale del Barbaresco

Agribar Grappolo Contro Luppolo

Ikke langt fra Cascina COLLINA ligger den familiedrevne vingården Carussin, som for øvrig også har viner på det norske vinmonopolet (de som har eselhode på etiketten).

Familiens to voksne sønner er selvfølgelig engasjert i driften av gården, men på hver sin måte. Matteo Garberoglio driver Agribar Grappolo Contro Luppolo hjemme på gården og broren Luca Garberoglio driver microbryggeri og lager et fantastisk godt øl. På agribaren deres får du også morsomme retter. Det er verdt turen å stikke innom! Les om vårt møte med dette særegne stedet