Mat & vin

Maten og vinen er nok det Piemonte er mest kjent for. Her har vi et av Italias beste vinområder og regionen er også viden kjent for sitt gode kjøkken. Visste du forresten at det er mange microbryggerier i Piemonte?

Det piemontesiske kjøkkenet

To viktige grunner for å dra til Piemonte på ferie, må vel være maten og vinen. De beste restaurantene i Italia finnes i Piemonte. Her er det flere restauranter med stjerne i Michelin. Det bugner imidlertid også av andre gode restauranter i alle prisklasser. De lokale, gjerne familiedrevne spisestedene lokker hver helg til seg matelskere inn til Piemonte hvor de hengiver seg til den gode maten og de nydelige vinene. Skal du spise ute lørdag eller søndag, må du gjerne bestille bord.

Et typisk italiensk lunsj eller middagsmåltid starter gjerne med flere antipasto (forretter). Alle serveres enkeltvis og spises en for en. Deretter kommer primi, som gjerne består av pasta og risotto. Før desserten får man secondo, som er hovedretten. Til sist kan du velge mellom et utall av fremragende lokale oster. Dessertelskere er også i de beste hender. Under hele måltidet blir du påpasselig bevertet med tilhørende viner. Disse i og for seg, er et kapittel for seg selv. Helt til slutt serveres caffe (espresso) og gjerne en lokal grappa.

Har spisestedet meny, kan du selvfølgelig fritt velge å hoppe over noe og bare bestille hovedrett og dessert. Enkelte steder har de ikke meny, men de har »dagens». Disse menyene er ofte tilpasset sesongens grønnsaker. Hvis man velger en lunsj bestående av flere retter, droppes som regel middagen om kvelden. Lunsj serveres mellom 12.00 og 14.00 og middag sjelden før etter 20.00. Du får gjerne et 3-4 retters måltid for ca. 35 – 40.- euro inkl. vin. Det er ikke vanlig å gi tips, da det som oftest er medregnet en fast «coperto» per person.

Gastronomisk ordliste

Et italiensk måltid består gjerne av flere retter, og her kommer en gastronomisk ordliste:

Antipasti: Liten forrett. Primi: Servers før hovedrett, som regel pasta, suppe eller risotto. Secondo: Hovedretten. Kjøtt eller fisk. Til hovedretten serveres det vanligvis en siderett (contorno) bestående av poteter, grønnsaker eller salat. Dolce: Dessert. Tradisjonen med dessert, kaffe og Cognac eksisterer ikke her. Her får du kaffe servert til slutt, og gjerne med en liten grappa. Hvis du vil ha «norsk» kaffe ber du om en «kaffe americano», det er nok det nærmeste du kommer.

Poteter og salat er ikke standard tilbehør til middagen, det finner du på menyen under «contorni» og må som regel bestilles i tillegg.

Meny