Fakta om region Piemonte

Piemonte  betyr «foten av fjellet» og er en av Italias flotteste regioner, kledd med daler, høye fjell, innsjøer og elver.

Her finner du noen av de beste skistedene i Italia. I øst ligger den store Po-sletten med de store rismarkene, og bak den har du de fruktbare høydedragene Langhe og Monferrato som er bemerkelsesverdige med sine maleriske landsbyer og god vin. Terrenget er meget kupert med et kalk- og leireholdig jordsmonn. Det er svært vakkert her, med et grønt bølgete landskap med åser og små daler. Klimaet er temperert, og høsten er lang. Det faller ikke så mye regn her, men tåke om morgenen er ikke uvanlig i de trange dalene.

Piemonte i Italias ytterkant hvor det ble snakket fransk helt fram til slutten av det 19 århundre, er et av Italias rikeste områder. Her kan nevnes merkenavn som Barolo, Barberesco, Barbera, Asti, Cinzano, Ferrero, Fiat, Olivetti,- og her finner du de beste og dyreste trøflene i Europa.

Eldorado for vinelskere

Vinproduksjonen i denne region gjør Piemonte kjent i hele verden; mer enn 90% av de produserte vinene har staten gjort til et beskyttet varemerke. Denne regionen produserer noen av Italias mest berømte viner, fra edle, tanninrike rødviner som Barolo og Barbaresco, til halvsøte og musserende hvitviner av typen Asti Spumante og Moscato d`Asti. Av andre ypperlige rødviner kan nevnes Gattinara, Ghemme, Lessona, Barbera og Dolcetto. Av hvite kan vi nevne druen Moscato som benyttes i Asti Spumatne. Noen av verdens aller beste viner; enkle, delikate, komplekse, eksklusive, her finner du et stort register. Her ligger pittoreske landsbyer i samling rundt utsiktstårn og slott; ett på hver bakketopp. Langhe- Roero-Monferrato, Barolo, Asti og Barbera, er områder med rotfestede landbrukstradisjoner knyttet opp mot bl.a. vindyrking og trøffelproduksjon i tillegg til tradisjon for produksjon av søtsaker som vi alle har spist (Ferrero Rocher…) Området er kupert med åsrygger som har en enestående utsikt.

Faktatall

Innbyggere: 4.291.441
Hovedstad: Torino
Provinser: 8
Antall kommuner: 1.209
Areal: 25.399 km²
Innb. pr. km²172